15
jún

Éledezik a biztosítási piac

Lassan, de biztosan a biztosítási szektor mindkét (élet és nem-élet) ágazata is végre növekedési pályára állt. Bár a válság előtti szintet még nem sikerült meghaladni, a számok bizakodásra adnak okot és várhatóan egy-két éven belül fellendülés várható a piacon.

Mit okozott a válság?

A pénzügyi válság hatásainak leginkább az életbiztosítási ágazat, azon belül is a befektetési egységekhez kapcsolt (úgynevezett Unit-Linked) biztosítások voltak kitéve. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) 2009. III. negyedévi jelentésében számolt be arról, hogy megtorpant az életbiztosítási ágazat dinamikája és a bruttó díjbevétel az előző év azonos időszakához képest 21,3%-kal csökkent. Ha pedig csak tisztán a unit-linked biztosításokat nézzük, akkor a visszaesés mértéke 26,4%, az egyszeri díjas UL biztosítások díjbevétele pedig durván a felére csökkent. Az év végére a helyzet valamelyest tovább romlott.

Az aktív életbiztosítási-szerződések számában látható, hogy a meredek zuhanásnak 2013 vége – 2014 eleje vetett véget és azóta egy csendes növekedést láthatunk. A javulásban valószínűleg nagy segítséget jelentett a nyugdíjcélú előtakarékossági termékekre bevezetett 20%-os adójóváírás, amit például nyugdíjbiztosításokkal érhetünk el.

A nem-élet ágazat is megsínylette a pénzügyi válságot, de a 2014-es év negyedik negyedévében a szerződésállomány már meghaladta a válság előtti szinteket. Ennek főleg az az oka, hogy ahogyan a lakosság, úgy a cégek is a nehéz időkben a biztosításaikon kezdenek el spórolni. De amint a gazdaság növekedési pályára áll, úgy a cégek is újra igyekeznek a kockázataikat biztosításokkal átruházni.

A tavalyi évben csupán 20,6 milliárd forint díjbevétele folyt be a magyar biztosítóknak a cégek által fizetett felelősségbiztosításokból, ami erős alulbiztosítottságot és túl alacsony limitösszegeket jelez. A múlt évben a termelővállalatok rendre nagyobb károkat szenvedtek el, mint amekkora kártérítést a biztosítójuktól kaphattak. Ennek pedig az imént említett túl olcsó és túl alacsony limitösszegekkel rendelkező biztosítások voltak az okai. A gazdaság beindulásával várható, hogy a cégek is újra felismerik a biztosításaik jelentőségét és szakítanak a korábbi gyakorlatukkal.

Mit hozott az idei év?

Annak ellenére, hogy a biztosítók működési költségei emelkedtek, öt éve nem látott, 16 milliárd forint feletti nyereséget könyvelhettek el a társaságok az idei év első negyedében. Ez többek között köszönhető a korábbinál kedvezőbb befektetői környezetnek, valamint a kárkifizetési számok javulásának. A nem-élet üzletág számára a kárkifizetések kritikusak, ugyanis ezt a területet érintik jelentősebben például a természeti katasztrófák.