25
jún

Július elsejével indul a kibővített szocpol, azaz a CSOK

Már csak pár napot kell várnunk, hogy igényelhető legyen a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), de az ezt közvetítő bankoknál, jelzáloghitel-intézeteknél, takarékszövetkezeteknél már most lehet érdeklődni.

Az új lakástámogatási rendszer többek közt két lényeges ponton bővült a szocpolhoz képest: már az egy gyermeket nevelő, vagy ezt vállaló párok is igényelhetik a támogatást, valamint már nem csak új, hanem használt ingatlanok vásárlásakor is igényelhetővé vált. Ezen felül a CSOK lakásbővítésre is felhasználható.

A támogatás mértéke 500.000 Ft-tól 3.250.000 Ft-ig terjed, mely a gyermekek számától, a lakás alapterületétől és energiatanúsítványától függ majd, de a CSOK nem tesz különbséget új és használt ingatlan között, valamint a területi elhelyezkedéstől is független.

Az igényelhető összegeket az alábbi táblázat tartalmazza:

 

Magyarországon a családi házaknak csak igen csekély hányada rendelkezik A vagy A+ energetikai tanúsítvánnyal, ráadásul ezek jóval magasabb áron is kelnek el, így az igénylők nagy többsége valószínűleg csak az alapösszegre lesz jogosult. Azonban, ha egy bővítéssel egybekötött felújítás eredményeként a ház energiahatékonyabbá válik, járhat a magasabb támogatási összeg.

A jogszabályt úgy alkották meg, hogy a támogatást már akár a gyermekek megszületése előtt igénybe lehessen venni, ezzel előre biztosítani lehessen a születendő gyermekek számára a megfelelő életszínvonalhoz igazodó lakhatást. Az igénylő(k)nek mindössze az igényléskor vállalnia kell egy gyermeket 4 éven belül, vagy két gyermeket 8 éven belül. Ezen túl beleszámít a gyermekek számába a 24. terhességi hetet betöltött magzat vagy ikermagzat és természetesen a meglévő gyermekek. Utóbbinál azonban vannak jogszabályi kikötések.
Nem igényelhető a CSOK azon gyermekek után:

 • akik után már korábban SZOCPOL-t vagy LÉT-et igénybe vettek
 • akik 16. életévüket betöltötték (Ha a gyerek nappali tagozaton tanul, akkor ez a korhatár 25 év illetve a legalább 1 éve megváltozott munkaképességű gyermekekre nem vonatkozik a 16 éves korhatár.)

Kikötés még, hogy a CSOK-ot csak azon meglévő gyermek után lehet igényelni, aki az igénylővel egy háztartásban él, általa eltartott és a felújítandó vagy megvásárolandó ingatlanba vele együtt beköltözik.

Milyen célokra használható fel a CSOK?

 • Legalább B tervezett energetikai minősítésű és 2008. július 1-jén, vagy azt követően kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos, új lakóingatlan építésére
 • 2008. július 1-jén, vagy azt követően kiadott használatbavételi engedéllyel, vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal és legalább B energetikai tanúsítvánnyal rendelkező új lakás vásárlására
 • Meglévő ingatlan bővítésére, mely a bővítés után legalább komfortossá* válik.

[av_promobox button=’no’ label=’Click me’ link=’manually,http://’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’]
Komfortos lakás: Az a lakás, amely legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel, fürdőhelyiséggel és WC-vel, valamint közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és egyedi fűtési móddal rendelkezik. Az összkomfort fokozat ettől a központi fűtési rendszer meglétében tér el.
[/av_promobox]

 

Bővítés esetén kikötés, hogy a CSOK nem fedezheti a költségek több mint 50%-át, a lakásépítésnél és vásárlásnál pedig, hogy az ingatlan négyzetméterenkénti ára nem lehet több mint 300 eFt/m2 (350, ha alacsony energiafogyasztású a ház). A jogszabály a teljes vételárat is maximalizálja, hiszen nem a luxuslakások vásárlását kívánja szorgalmazni. Ezek a felső korlátok régiónként eltérnek:

 Az MNB legfrissebb tájékoztatása szerint a CSOK által igényelhető támogatási összeg csökkenti a lakáshitel felvételéhez szükséges önerőt, melyet a bankok jellemzően 20%-ban állapítanak meg. Ez egy 15 milliós lakás és 1 millió forint támogatás esetén azt jelenti, hogy a 20%-os önerő 3 millió forint, melyből 1 milliót az állam átvállal és csak 2 millió forintot kell az igénylőnek előteremtenie.

A CSOK igénybevételének néhány további kitételei

 • Nem veheti igénybe a CSOK-ot az, aki, vagy házastársa, gyermeke vagy együttköltöző családtagja rendelkezik lakóingatlannal.
 • A támogatásban érintett ingatlanban az igénylőnek legalább 50%-os tulajdonviszonnyal kell rendelkeznie.
 • Házastársak és élettársak esetén mindkét félnek tulajdonjoggal kell rendelkeznie az ingatlan-nyilvántartásban.
 • Az igénylőknek nem lehet köztartozásuk és igazolniuk kell legalább fél éves TB jogviszonyukat.
 • A támogatás folyósítását követően 1 éven belül lakcímkártyával igazolni kell, hogy a lakás mindazon személyek lakóhelyévé vált, akik együttlakását a kérelem benyújtásakor vállalták.
 • A CSOK-ot csak egyszer lehet igénybe venni.
 • Az 5 éven belül eladott lakás(ok) eladási árát önerőként be kell számíttatni az új lakás vásárlásakor, és az eladott lakás(ok) együttes ára nem haladhatja meg a vásárolni kívánt ingatlan árát.
 • Nem igényelhető a CSOK, ha az ingatlant befektetési vagy kiadatási céllal vásárolják.