Lakástakarék - fundamenta
15
máj

Lakástakarék – A lehető legjobb választás lakáscélra

Lakástakarék : 30% adótámogatással

Léteznek Magyarországon olyan megtakarítási formák, melyekkel garantáltan, kockázatmentesen 10% feletti hozamot érhetünk el. Ez a mai kamatkörnyezetben irreálisnak is hangozhat, de a lakástakarék-pénztárakkal ez mégis működik. De hogyan?Itt nem másról van szó, mint egy olyan tudatos, társadalmilag is fontos előtakarékossági konstrukcióról, melyet az állam is kiemelten fontosnak tart, így befizetéseink után 30%-os adótámogatással (de évi max. 72.000 Ft-tal) áll lakáscéljaink mellé. Ezt az egyedülálló támogatási formát kár lenne kihagyni. Ennek azonban az az ára, hogy a felhasználási cél kötött. Kizárólag lakáscélra, azaz használt vagy új lakóingatlan vásárlására, építésre, bővítésre, felújításra (nyílászáró cserére, szigetelésre, burkolásra, festésre), lakáshitel kiváltásra és egyéb hasonló célokra lehet felhasználni a szerződéses keretet.A lakástakarék-pénztárak közül saját igényeink szerint válogathatunk. Futamidejük 4, 5, 6, 8 és 10 év lehet, valamint a hozamuk és a megtakarítási időszak után felvehető hitel kamata szerint is eltérnek. Ha a megtakarítási időszakban felhalmozott tőke, a kamat és az állami támogatás összege elégséges a céljaink elérésére, válasszunk magasabb hozammutatóval rendelkezdő konstrukciót. Ha pedig a futamidő lejárta után hitelre is szükségünk lesz, válasszunk olyat, amelynél a hitelkamat alacsony (igaz, ilyenkor a betéti kamat is alacsonyabb lehet, de még ezeknél is 10% feletti EBKM szintekkel találkozunk a 4 éves futamidejű számlák esetén).

 

fundamenta

Nézzünk egy példát erre:
A Fundamenta “3,9-es számla” nevű konstrukciója a minél alacsonyabb hitelkamatot keresőket célozza meg. Egy 4 év 4 hónapon át havi 20.000 Ft-os befizetés mellett 980.000 Ft saját befizetés gyűlik össze, melyre 321.843 Ft állami támogatás és kamat jár. Így az összes megtakarításunk 1.301.843 Ft lesz.
Ezt az összeget egészíthetjük ki 1.918.157 Ft fix kamatozású, forint alapú lakáskölcsönnel, melynek hitelkamata 3,9% (THM: 6,21%), futamideje 57 hónap és törlesztőrészlete 38.511 Ft lesz. A lakáscélra fordítható teljes összeg ekkor pedig 3.220.000 Ft.

A lakástakarék-pénztárak előnyei tehát:

  • Kiemelkedően magas hozam érhető el velük.
  • Az állam 30%-os adótámogatást ad a befizetéseink mellé (évi max. 72.000 Ft).
  • A tőkét és a hozamot az OBA biztosítja 100.000 €-ig.
  • A lakástakarékkal elért hozam teljes egészében EHO és kamatadómentes.
  • Lejárata után kedvezményes, fix kamatozású, forint alapú hitelhez juthatunk.
  • Az állami támogatás megtöbbszörözhető, ha közeli hozzátartozók nevére további számlákat nyitunk, de feltétel, hogy ne legyen ekkor párhuzamosan futó lakástakarék számlájuk, ahol már egyszer részesülnek az állami támogatásban.
  • A futamidő és a befizetés összege rugalmas.

A szerződés egyébként 4 éven belül is felmondható és az ez időszakra járó kamatot is megkapjuk, de az állami támogatás ekkor elvész.

Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal! Kérjen visszahívást!