13
Már

Mi is lesz velünk, ha nyugdíjba megyünk?

Mekkora nyugdíjra számíthatunk?

Ma Magyarországon elöregedő társadalomban élünk. Ez a nyugdíjrendszer olvasatában azt jelenti, hogy évről évre több eltartott jut egy eltartóra. Ezt mi sem mutatja jobban mint, hogy csak az elmúlt négy évben az öregségi nyugdíjasok köre közel 300.000 fővel nőtt, így jelenleg hazánkban valamivel több, mint kétmillió nyugdíjas él.

Azt, hogy az állami nyugdíjrendszer nem lesz képes elégséges nyugdíjat fizetni azoknak, akik ma még aktívan dolgoznak, már ma is tisztán láthatjuk. A legfrissebb felmérés szerint az átlagnyugdíj összege 117.372 Ft, de a szórás igen nagy. A szomorú valóság az, hogy a magyar nyugdíjasok több mint 56%-a kevesebb, mint 100.000 forintból kényszerül hónapról hónapra megélni. Az aktuális demográfiai tendencia mellett nem várhatjuk, hogy ezek a viszonyok jobbra forduljanak. Várhatóan azok, akik ma eltartók, jelenértéken ennél sokkal rosszabb nyugdíjra számíthatnak. Pedig van megoldás.

Szerencsére már több nyugdíjcélú előtakarékossági konstrukció létezik a piacon, melyek nagy részét az állam is támogatja. Ezek közül a Nyugdíjbiztosítás lehet az, amely a legtöbb ember számára megoldást nyújthat az alacsony életkörülmények elkerülésére nyugdíjas éveiben.

A nyugdíjbiztosítási termékek esetén nem kell kiemelkedő pénzügyi tapasztalatokkal rendelkeznünk ahhoz, hogy magas hozamot érjünk el a pénzünkön, ráadásul évi 130.000 forintos mértékig az állam minden befizetésünk után hozzátesz 20%-ot.

A rendszeres díjas nyugdíjbiztosítást kötők nagy része 15-20 ezer forintot fizet be havi rendszerességgel. Érdemes lehet már az első fizetésünktől kezdve a nettó jövedelmünk 5%-át félretenni. Ez esetben minden évben egy havi fizetésünk 60 százalékát takaríthatjuk meg. 40 év munkaviszony után pedig – a 20 százalékos állami támogatással és egy biztonságos 4%-os hozammal számolva – már akkora tőke halmozódhat fel, hogy az a várható nyugdíjunkat az átlagos jövedelmünk 25-30 százalékával egészítheti ki 15 éven át. Magasabb kockázati étvágy mellett pedig magasabb hozam is elérhető hosszú távon, így ez az összeg ennél is több lehet.

Érdemes tehát időben gondolkodni. Minél később kezd valaki a nyugdíjas éveire gondolni, annál nagyobb havi befizetésre lesz szüksége ahhoz, hogy a nyugdíjba vonulás után életkörülményeit fenntarthassa. Ez már csak azért sem elhanyagolható téma, mert a becslések szerint már most az utolsó havi fizetésünk és az első havi nyugdíjunk között 30 százalékos különbség várható.

Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal! Kérjen visszahívást!