utasbiztosítás - generali
21
máj

Nyaralni készül? – Ne induljon el utasbiztosítás nélkül!

utasbiztositas

Utasbiztosítás profiknak!

A tavasz utolsó hónapjában járunk, így ki előbb, ki utóbb, de lassan remélhetőleg mindannyian a jól megérdemelt szabadságunkhoz juthatunk. Ez az idő pedig sokaknál a családi nyaralások időszaka is egyben. Erre szükségünk is van, hogy aztán feltöltődve, újult erővel térhessünk vissza a munkahelyünkre.

Az utazásnak a pihenésről és az élményekről kell szólnia, de egy külföldön elszenvedett baleset vagy betegség rémálommá is teheti azt, így azt tanácsoljuk, soha ne utazzon külföldre biztosítás nélkül. Nem újdonság, hogy ezek a szerencsétlen események anyagi kockázatait utasbiztosításokkal könnyedén átháríthatjuk biztosítónkra, de a mai utasbiztosítások már ennél sokkal többet tudnak.

Az utasbiztosítások módozattól függően alapvetően négyféle szolgáltatást nyújtanak:
1) klasszikus élet- baleset- és egészségbiztosítás
2) asszisztencia szolgáltatások
3) poggyászbiztosítások
4) jogvédelmi szolgáltatások

Ezek alapján a biztosítási termékek nagyon sok mindenben eltérnek egymástól, mint például: a kártérítési összeg limitje, a biztosított eszközök, az asszisztencia és egyéb szolgáltatások széleskörűsége. Érdemes tehát utazásunk előtt nem az első szembejövő biztosítást megkötnünk, hanem aszerint kiválasztanunk, hogy pontosan mire van szükségünk. Ha autóval indulunk neki egy nyaralásnak, mindenképpen olyan módozatot válasszunk, melyben vannak gépjármű-asszisztencia szolgáltatások. Ekkor egy esetleges meghibásodás esetén (módozattól függően) a biztosító gondoskodik a szerződésben szereplő összegig a helyszíni javítás költségeiről, a gépjármű tárolásának és hazajuttatásáról vagy akár sofőrt és/vagy bérautót biztosít egy megszabott ideig, de a szolgáltatások változatosságának szinte csak a fantázia szab határt.
Ugyanígy teljesen más biztosításra van szükségünk, ha síelésre, várost nézésre, vagy búvárkodásra, esetleg extrém sportok űzésére készülünk.

Sokan gondolják úgy, hogy nincs szükségük utasbiztosításra, ha rendelkeznek Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EEK), vagy a bankkártyájukhoz kapcsolt utasbiztosítással.
Az EEK sok szempontból hátrányban van az utasbiztosításokkal szemben. Először is természetesen csak Európában használható, egyéb földrészeken semmilyen szolgáltatást nem nyújt. Ezen túl csak az adott országban érvényes törvények szerint téríti meg a költségeket. Ez probléma, mert egyes európai országokban is részben fizetnünk kell az egészségügyi beavatkozásokért, egy vakbélgyulladást pedig bármikor és bárhol kaphat az ember. Nem lennék annak a helyében, akinek egy külföldön elvégzett operáció költségeinek akár csak 30%-áról benyújtják a számlát. Ezt a részt az EU kártyával is ki kell fizetni, ha nincs biztosításunk.
Továbbá nem kapjuk meg mellé az asszisztencia szolgáltatásokat sem, melyek egy káresemény során roppant hasznosak tudnak lenni. Az assistance-központot a Föld bármely pontjáról a nap 24 órájában hívhatjuk és rendkívül felkészült ügyintézők az anyanyelvünkön tudnak segítséget nyújtani, legyen szó akár szervezésről, vagy olyan információkról, hogy hol találjuk a legközelebbi kórházat, követséget, stb.
A bankkártyákhoz kapcsolt utasbiztosítások pedig általában a legalacsonyabb limitösszegekkel és a legszűkebb szolgáltatásokkal rendelkező módozatok, ráadásul csak egyetlen személyt biztosítanak, így mindenképp szükség lehet ezeknek a biztosításoknak a kiegészítésére.

Ma már szerencsére egy biztosítás megkötése kényelmes és egyszerű, hiszen otthon a karosszékünkből online is megtehetjük. Pár adat megadása után részben személyre szabott ajánlatok közül válogathatunk. Miután kiválasztottuk az igényeinken megfelelő biztosítást, egy dombornyomott bankkártya segítségével vagy internetbankunkon keresztül kifizetjük és pár másodpercen belül már érkezik is a biztosítási kötvény az e-mail fiókunkba. Fontos azonban ilyenkor is kellő figyelmet fordítanunk a limitösszegekre, és az eltérő szolgáltatásokra. A különböző biztosítási díjakhoz különböző limitösszegek tartoznak. Nem mindig a legolcsóbb biztosítás a legjobb választás, sőt! Főleg, ha az ember az Egyesült Államokba utazik, mert ott egy mentés vagy kórházi ápolás díjai hihetetlen magasságokba rúghatnak.

A biztosító társaságok az értékeinkhez képest viszonylag alacsony utasbiztosítási díjakért kínálnak magas kártérítési díjakat. Cserébe felelős, értékóvó magatartást várnak el a szolgáltatás igénybe vevőjétől is. A biztosítás mellett is mindent meg kell tennünk a káresemény megelőzése és a kárenyhítés érdekében. A felelőtlenségből bekövetkezett káresemények kártérítési igényeit a biztosító vissza is utasíthatja. Ne hagyjuk tehát a strandtörölközőn a fényképezőgépünket, miközben az egész család a tengerben lubickol.

Mi a teendő a káresemény bekövetkezésekor?

Először is értesítenünk kell az assistance-központot, melynek elérhetősége megtalálható a biztosítási kötvényen. Ezt nem csak a már említett szolgáltatások előnyei miatt kell megtennünk, hanem azért is, mert ennek elmulasztása esetén a biztosító erősen korlátozhatja a kártérítési összegeket és/vagy szolgáltatásokat.
Ez után az assistance ad további utasításokat, illetve ha kell és a módozat tartalmazza, megszervezi a jogvédelmet, kifizeti az óvadékot, tolmácsszolgáltatást nyújt, stb.
Természetesen ettől függetlenül indokolt esetben a helyi hatóságokat is értesíteni kell például lopás, rablás vagy hasonló esetekben.

Bizonyos eseteket, vagyonelemeket a biztosítók kizárnak, egyeseket pedig csak külön díj megfizetése mellett hajlandóak biztosítani.
A jogellenes cselekményekből vagy súlyos gondatlanságból, kábítószer használat vagy erős alkoholos befolyás miatt elszenvedett károkat a biztosítók a legtöbb esetben nem térítik meg, ahogyan öngyilkosság, vagy annak kísérlete miatt sem fizetnek kártérítést. Továbbá szintén kizárják a biztosításból az utazás előtt már meglévő betegségek külföldön való kezelését is. Nemesfémeket, ékszereket, műtárgyakat, gyűjteményeket, készpénzt pedig sokszor csak külön díj megfizetése mellett, egyéni megállapodás alapján fogadják kockázatukba. Ez igaz az extrém sportokra is valamint egyes biztosítóknál a sportfelszerelésekre is.

Ez elmúlt évek tapasztalatai alapján a biztosítók jól helytállnak szükség esetén mind a kártérítések kifizetése, mind a tevékeny segítségnyújtás terén. Emellett látható, hogy a legdrágább biztosítási termékek díjai is elenyészőek egy utazás teljes költségéhez képest. Nem érdemes tehát pont a biztosításon spórolni, ha nyaralni indulunk.

Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal, szívesen állunk rendelkezésére akár személyes tanácsadással is. Kérjen visszahívást!