22
Júl

Óriási pusztítást végzett a hó eleji vihar!

Viharkár!

A korábbi becslésekkel szemben (3 milliárd forint) a Mabisz legfrissebb adatai szerint közel 4,8 milliárd forintos kárt okozott a július 8-ai vihar. Legalábbis ekkora kárigénnyel fordultak összesen a biztosító társaságokhoz a lakásbiztosítással, valamint CASCO-val rendelkezők. Összesen 34.795 kárbejelentés érkezett a korábban becsült 20 ezerhez képest, így bátran mondhatjuk a mostanit az elmúlt évek egyik legpusztítóbb viharának.

Óriási pusztítást végzett a hó eleji vihar!

A legtöbb kárt a kidőlő fák és villanyoszlopok okozták, de gyakori volt a beázás és a tetőszerkezetek megrongálódása is. A vihar nem kímélte az utcán, udvaron álló gépjárműveket sem: a becslések szerint az 537 bejelentés kárösszege meghaladja a 178 millió forintot. Sajnos nincs jó hírünk a CASCO-val nem rendelkező autótulajdonosoknak, a kötelező biztosítás ilyen esetekre nem nyújt védelmet.

A Mabisz szerint a vihar leginkább Budapestet, Érdet, Székesfehérvárt, Vas és Veszprém megyét sújtotta, és nem kizárt, hogy a nyáron még találkozunk hasonló szélsőséges időjárással, mivel a május és augusztus közötti periódus a legveszélyesebb ilyen szempontból.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy az ingatlanoknak csupán 72%-án van biztosítás. Csak a mostani vihar adatai alapján átlagosan egy érintett háztartást 138.000 Ft kár ért, de a szórás óriási. Az ilyen események képesek egy élet munkáját megsemmisíteni, ha nem rendelkezünk a megfelelő biztosítással. A gépjármű tulajdonosok körében az átlagos kárösszeg még magasabb: ott egy károsultra több mint 332.000 Ft jut. CASCO-val ráadásul a gépjárművek sokkal kisebb hányada védett.

Ennek oka leginkább az lehet, hogy nehéz gazdasági helyzetben az emberek hajlamosak a védelmüket feláldozva a biztosításaikon spórolni. Ezt jól mutatja, hogy 2010 és 2014 között 93 ezerrel csökkent a lakásbiztosítással rendelkező ingatlanok száma. A zsugorodás azonban 2014-ben megállt, ami némi bizakodásra adhat okot, de még mindig komoly alulbiztosítottságról beszélhetünk.

Biztosításokkal kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!

Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal! Kérjen visszahívást!  a BestCover csapatától!