12
Sze

Tudnivalók az autóhitelek forintosításáról

Autóhitel forintosítás

A Kormány még idén forintosítani kívánja a deviza alapú autóhiteleket, személyi kölcsönöket és az autólízing-szerződéseket.
Összesen körülbelül 229 ezer élő szerződésről van szó, de összesen sokkal több hitelügylet érintett, mivel a már lezárt szerződéseknél is van lehetőség a forintosításra.

A forintosítás az előző körhöz hasonlóan, az MNB által meghatározott rend szerint fog lezajlani, piaci árfolyamon, azaz 1 EUR = 309,2 Ft, és 1 CHF = 287,2 Ft árfolyamon váltják át a hiteleket, de a forintosítás idejére a frankhiteles ügyfelek további 31 Ft árfolyamkedvezményt kapnak frankonként, így a lakáshitelek átváltásához hasonló 256,2 Ft-os árfolyamot érnek el. Az állami és banki kedvezményben azonban egyáltalán nem részesülhetnek a 90 napnál régebb óta késő ügyfelek.

Az intézkedéssel a korábbi közel 100 milliárd után további 31 milliárd forint kerül vissza a lakossághoz, és a devizahitelek aránya 54%-ról 3%-ra csökken majd. A forintosított szerződéseknél a kamatszerkezet nem változik, és nem emelkedhet a törlesztő részlet. Ez alól kivételt képeznek a forintban fixált törlesztőt fizetők. Esetükben valószínűleg mégis emelkedhet a havi törlesztő a futamidő lerövidítése érdekében.
A bankoknak minden érintett ügyfelet értesíteniük kell, de a levél kézhezvételére még kicsit várnunk kell. Az elszámolás határideje december 1. (innentől számít majd forinthitelnek a devizahitel), az értesítőlevelek feladásának határideje pedig december 15. Az autóhitelesek számára azonban a forintosítás nem kötelező. Aki továbbra is meg kívánja tartani deviza-hitelszerződését, annak az értesítő kézhezvételétől számított 30 napon belül kell ezt bankja felé közölnie. A lezárt szerződésekkel rendelkezőknek viszont jobban oda kell figyelniük, ha nem akarnak kimaradni, mert esetükben nem feltétlenül kell a bankoknak levelet küldeniük, ezért nekik azt javasoljuk, folyamatosan figyeljék bankjuk honlapját és emellett várják az értesítő levelet.
A mostani forintosításból is vannak akik kimaradnak. Ezek például a deviza értékpapír-fedezetű hitelek, a deviza folyószámlahitelek és bankkártyák.
Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal! Kérjen visszahívást!